Ο τομέας προσανατολισμού Γραφικών Τεχνών λειτουργεί στο 3ο ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ από το 1999 και καλύπτει την βασική εκπαίδευση στην σχεδίαση, παραγωγή και ολοκλήρωση των εντύπων.

Στη Β΄τάξη ΕΠΑΛ του τομέα διδάσκονται μαθήματα θεωρητικά και εργαστηριακά, που προετοιμάζουν τους μαθητές για το ευρύ φάσμα των διαδικασιών παραγωγής ενός εντύπου.

Στην Γ΄τάξη ΕΠΑΛ του τομέα διδάσκονται μαθήματα κυρίως εργαστηριακά που προετοιμάζουν τους μαθητές για την μελλοντική απασχόλησή τους στον κλάδο των Γραφικών Τεχνών.


οι μαθητές αποκτούν βασικές γνώσεις δημιουργίας σημάτων, λογοτύπων,  σχεδιασμού μακέτας, τυπογραφίας, μεθόδων εκτύπωσης, βιβλιοδεσίας και κυτιοποιίας-συσκευασίας, όπως επίσης και μαθήματα ηλεκτρονικής επεξεργασίας εικόνας και φωτογραφίας.

Οι απόφοιτοι του Τομέα Γραφικών Τεχνώνς μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, παίρνουν απολυτήριο Λυκείου ΕΠΑΛ και τον τίτλο του β. Τεχνολόγου Γραφικών Τεχνών.

Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στις Γραφικές Τέχνες και η ραγδαία εξέλιξη του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής εντύπων σε ψηφιακό προετοιμάζουν τους μαθητές μας για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα σε διαφημιστικές εταιρείες, δημιουργικά γραφεία, τυπογραφεία, εταιρείες κατασκευής συσκευασιών εταιρείες, σχεδιασμού ιστοσελίδων, εφημερίδες, περιοδικά και δημιουργούν προοπτικές εφαρμογής νέων μορφών επικοινωνίας. Επίσης στο Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ. (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), στον κοινωνικοποιημένο τομέα, σε επιχειρήσεις Δημοσίου ενδιαφέροντος κ.λπ., σε οργανισμούς όπου υπάρχουν ατελιέ σχεδιασμού και επιμέλειας εντύπου.

Οι απόφοιτοι του τομέα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατόπιν επιτυχίας τους σε πανελλήνιες εξετάσεις μπορούν να σπουδάσουν στο ΑΤΕΙ Αθήνας στα τμήματα: Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Διακοσμητικής, Φωτογραφίας και Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, αποτελούν τη ΣΧOΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠOΥΔΩΝ· τη μοναδική σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που υπάρχει στη χώρα μας.